Składniki:
1 kg śliwek węgierek, 2 łyżki rodzynek, 10 dag suszonych śliwek ( bez pestek ), 1 duża laska wanilii, 50 dag cukru, 500 ml spirytusu, 500 ml wódki, 3 pestki ze śliwek, 1 cytryna.
Umyte i osuszone śliwki węgierki rozcinamy na pół i pozbawiamy pestek, 3 pestki zachowujemy. Rodzynki i suszone śliwki płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do słoja wrzucamy węgierki, 3 pestki, rodzynki i suszone śliwki, całość zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie ( co jakiś czas potrząsamy słojem ). Po tym czasie płyn zlewamy a owoce zalewamy wódką, dodajemy rozciętą laskę wanilii i sok z cytryny, odstawiamy jeszcze na 2 tygodnie. Ponownie zlewamy płyn z owoców, obydwa płyny mieszamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.